image/svg+xml
image/svg+xml

Genel Sağlık Sigortası

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihinde hayata geçirilecek olması nedeni ile ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan tüm insanlar aynı kanunun 60. maddesinde belirtilen koşullarda Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.
Bu doğrultuda Üniversitemiz öğrencilerinin Genel Sağlık Sigortalılıkları hakkında aşağıda yer alan açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 

1) Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler,

 

Bu statüde yer alan öğrencilerimiz çalışmaları karşılığında Genel Sağlık Sigortalılıklarını kazanmış olmalarından dolayı gerçekleştirmeleri gereken ekstra bir işlem gerekmemektedir. Sosyal güvenlik aktivasyonlarının yapılmamış olması durumunda bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurularak aktivasyon işlemi gerçekleştirilmelidir.

Üniversitemiz bünyesinde Kısmi Zamanlı Öğrenci olarak çalışan ve zorunlu staj görevini yerine getiren öğrencilerimiz bu kapsamda değerlendirilmez.

 

2) Her hangi bir işte çalışmayan;
a) Aile fertleri tarafından sosyal güvencesi sağlanan ve 25 yaşını doldurmamış öğrenciler,

Öğrencilerimiz aile fertleri içerisinden (anne, baba, eş) sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekir. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne teslim etmek suretiyle güncellenmelidir.

b) Yaş sınırı olmaksızın ailelerine ait sosyal güvence bulunmayan veya 25 yaşını doldurmuş öğrenciler,

Aile fertleri içerisinde sosyal güvencesi olan ferdin bulunmaması veya öğrencimizin 25 yaşını doldurmuş olması durumunda öğrencilerimizin ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçe merkezlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir.
Gelir tespiti sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz, giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilmesi durumunda öğrencilerimiz aylık ödeyecekleri tutarlar belirtilerek (bu tutar gelir seviyesine göre değişkenlik göstermektedir) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Öğrencilerimizin başvurularını 01.01.2012 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.
Öğrencilerimiz ülkemizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ait iletişim bilgilerine www.sydgm.gov.tr/tr/vakif web sayfası aracılığı ile ulaşabilirler.

3) Yeşil Kart sahibi olan öğrenciler,

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Yeşil Kart verilmiş olan öğrencilerimizin kartlarına ait vize tarihlerinin dolmasının ardından 1 ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.

4) Burslu olarak ülkemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler,

Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde burslu olarak yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere ait tedavi giderleri (ikinci bir düzenleme olana kadar), her eğitim döneminde sağlık karneleri eğitim gördüğü akademik birim ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından onaylanmak şartı ile Üniversitemiz tarafından karşılanır.

5) Kendi imkânlarıyla ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler,

Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde burslu olarak yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler dışında kalan öğrencilerimiz Üniversitemiz tarafından her dönem başında ders kayıtlarını yaptırmalarını takiben Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde kayıt yaptırmış olduğu dönem ayları için borçlandırılır. Öğrencimizin bu prim giderlerini ödemesi ile Genel Sağlık Sigortalılığı hakkı başlar. Gerçekleştirilen borçlandırma işlemleri sksdb.bartin.edu.tr adreslerinde duyurulur. Öğrencilerimizin bu ödemeleri duyuruda belirtilecek olan son ödeme tarihine kadar ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili tutarlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından faiz uygulanmaktadır.

Bunun ile birlikte 3. ve 4. madde de belirtilen statüde yer alan öğrencilerimizin ağır tedavi gerektiren sağlık sorunlarının Genel Sağlık Sigortasının başladığı tarihten önceki bir döneme ait olması durumunda tedavi giderleri hiçbir kurum tarafından karşılanmamakta, öğrencinin bizzat kendisi tarafından karşılanacaktır.

6) Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Anlaşması Bulunan ve ülkelerinde Sosyal Güvenceleri bulunan öğrenciler,

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerde sağlık yardımlarından faydalanma hakkı bulunan yabancı uyruklu öğrencilerimizin sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılması söz konusudur.  Ancak bu statüde bulunan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen yöntemleri izleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları ve Genel Sağlık Sigortalılıklarını aktif hale getirmeleri gerekmektedir.  Aksi takdirde öğrencilerimiz genelgenin 5. maddesinde belirtilen yol izlenerek borçlandırılacak ve ilgili tutarların ödenmesi sonrasında sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde bulundukları sırada sağlık yardımlarından faydalanabilmeleri için sözleşme imzalanan ülkelerde bağlı bulundukları sigorta kurumu tarafından “sağlık yardım hakkı belgesi (formüler)” nin bir örneğinin Türkiye'de ikametgâhlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine bir örneğinin de üniversitemize gönderilmesi gerekmektedir.

Ülkemizle Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerden, sağlık sigortası uygulayan ülkeler ile yabancı uyruklu öğrencilerin sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmasına imkân veren “sağlık yardım hakkı belgesi (formüler)” kodları aşağıda belirtilmiştir.

Sözleşme İmzalanan Ülkeler ve Formüler Kodları

- Almanya - T/A 11, T/A 9, T/A 20
- Hollanda - N/TUR 106, N/TUR 111, N/TUR 121
- Belçika - B.T.8, BT 16
- Avusturya - A/TR 3, A/TR 4
- Fransa - SE 208-01 FT, SE 208-02 FT SE 208-30 FT, SE 208-06 A FT, SE 208-28 FT, SE 208-09 FT
- K.K.T.C. - K.K.T.C/T.C. 3, K.K.T.C/T.C. 6
- Romanya - R/TR 3, R/TR5, R/TR 6
- Bosna-Hersek - BH/TR 4, BH/TR 6, BH/TR 7
- Çek Cumhuriyeti - CZ/TR 111
- Makedonya - MC/TR 4, TR/MC 6
- Lüksemburg - TR/L 3, TR/L 5
- Arnavutluk - AL/TR 4, TR/AL 5

7) 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesine çıkma izni alarak vatandaşlıktan çıkanlar ile çifte vatandaşlığı bulunan öğrencilerimiz,

Ülkemiz vatandaşlığından kendi istekleri ile ayrılan veya çifte vatandaşlığı bulunan ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre üniversitemizde yabancı uyruklu öğrenci statüsünde yükseköğrenim gören öğrencilerimiz Türk vatandaşlığı haklarının devam ediyor olması nedeni ile genelgenin 1. ve 2. maddelerinde belirtilen yöntemler kullanılarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına dâhil olurlar.

Konu ile ilgili olarak detaylı bilgi için Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na ait sksdb.bartin.edu.trweb sitesini takip edebilir, saglikkultur@bartin.edu.tr mail adresi aracılığı ile her türlü sorularınızı iletebilirsiniz.